fbpx

Надеждно свързване – Лепящи ленти и лепила

Запечатването на обвивката на сградата при строителни проекти включва много лепилни съединения, където компонентите са свързани заедно по здрав, траен начин, който не би бил възможен без помощта на лепила. В същото време тези лепилни съединения трябва също така да могат да поемат очакваните движения в и между строителните компоненти в съответствие с приложимите строителни разпоредби и стандарти.

Субстратите, които обикновено се срещат на строителните обекти – като дървен материал, материали на основата на дърво, мазилка, филц, листове/мембрани и пластмасови компоненти – често имат много различни повърхностни свойства. Както текстурата на повърхността (грапавост или вътрешна якост), така и така нареченото повърхностно напрежение имат решаващо влияние върху качеството на лепилната връзка, която ще бъде създадена.

За да се залепят тези материали един към друг, трябва да се използват лепила, които:

  • прилепват силно към подповърхността (адхезия)
  • имат достатъчна вътрешна якост (кохезия)
 
 

В лепилните съединения действат различни сили

Възможни начини за разрушаване на лепилните съединения

Лепилните съединения се разрушават по различни причини. В идеалния случай лепилната връзка трябва да е по-здрава от компонентите, които се залепват.

Нарушаване на адхезията:

В този случай силата на залепване на лепилото върху един от субстратите е твърде слаба. Ако се приложи сила, лепилото се отделя от една от подповърхностите, без да оставя никакви остатъци.

  1. Подложна повърхност
  2. Лепило
  3. Подповърхност
 

Нарушаване на кохезията:

Тук лепилото се свързва с подповърхността с достатъчна здравина; въпреки това кохезионната сила в лепилото, която ги държи заедно, е недостатъчна, в резултат на което лепилото може да се разкъса дори ако се прилагат слаби сили. Остатъчен филм от лепило остава и върху двете повърхности. Това може да е индикатор за недостатъчна вътрешна здравина.

Нарушаване на субстрата:

Както адхезионната, така и кохезионната сила са достатъчни и гарантират, че съединените части остават залепени една за друга. Ако се приложат големи натоварвания, възниква повреда в един от двата компонента, които са били залепени заедно.

Най-важното нещо е високата крайна лепилна якост

Лепилата, които са формулирани да бъдат меки и лепкави, често оставят първоначалното впечатление, че създават висококачествени връзки – те осигуряват много добра първоначална адхезия, но имат сравнително ниска крайна якост на лепилото. Една възможна последица от това е, че създадените връзки ще се развалят при ниски натоварвания, които действат за дълъг период от време (напр. под тежестта на изолационен материал). Най-добрите лепила са достатъчно лепкави, за да осигурят първоначалното залепване на самозалепващата лента към основата и също така са достатъчно вискозни, за да издържат непредвидени натоварвания, без да застрашават въздухоплътността на обвивката на сградата.

В резултат на това първоначалният „Тест за адхезия с пръст“ може да бъде подвеждащ, когато се опитвате да прецените крайното качество на самозалепващата лента. Доброто първоначално залепване или „захващане“ не е гаранция за висока крайна адхезивна якост на лепилната връзка.

Други фактори, които влияят върху постигането на максимална якост на залепване, включват грапавостта на основата и околната температура. Крайната якост обикновено се постига по-бързо при гладки повърхности и при по-високи температури, отколкото при грапави повърхности и при по-ниски температури. Лепящите ленти на pro clima са проектирани да достигнат златната среда между първоначалната лепливост и крайната адхезивна сила.

Ефективност на лепилата на pro clima в сложни ситуации

Адхезия дори при мокри условия

Пускане на видеото

Показаният продукт в клипчето е:

Лепило-към-лепило: „свързващия“ принцип

Пускане на видеото

Показаният продукт в клипчето е:

Лентите остават гъвкави

Пускане на видеото

Показаният продукт в клипчето е:

Адхезия към грапави повърхности

Пускане на видеото

Показаният продукт в клипчето е:

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Pro Clima в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.