fbpx

Доказана устойчивост на стареене

Издръжливостта на парозащитната мембрана с контрол на влажността и въздухоплътните мембрани трябва да бъде тествана и потвърдена – това е предвидено в немския стандарт за защита на дървото DIN 68800-2 от 2012. Този стандарт е приет от органите за строителна инспекция в Германия, което означава, че той не е просто препоръка а част от законодателството и следователно е правно обвързващ. DIN 68800-2 изрично изисква проверка на поведението на парозащити с контрол на влажността.

Ако тази верификация не е направена, парозащитата, която е представена като ‘парозащита с контрол на влажността’ се приема за парозащита с постоянно дифузионно съпротивление  (sd стойност) от правна гледна точка и може да се използва само като такава. Маркировката CE в съответствие с EN 13984 не индикира, че дългосрочното представяне на контрола на влажността е проверено.  Това се дължи на факта, че Европейския стандарт не се занимава с концепцията за парозащита с контрол на влажността и поради това не определя методи за тестване на представянето на контрола на влажност или за демонстриране на устойчивостта на стареене. 

Тази проверка може да бъде предоставена например под формата на Европейска Техническа Оценка (ETA).

Ако контрола на влажността не е удостоверен от ETA, например, въпросната парозащита не трябва да се разглежда като като парозащита с контрол на влажността. В този случай, използването на тази мембрана като парозащита с контрол на влажността ще наруши Европейския регламент за строителните продукти. Това може да доведе до регресни искове от клиентите, които са добре информирани. 

Същото важи и когато използването на парозащита с контрол на влажността е предвидено в спецификация или е част от оферта на строителна фирма. Това изискване може да бъде изпълнено само от верифицирана за дългосрочно представяне парозащита с контрол на влажността. 

INTELLO и INTELLO PLUS са първите мембрани с контрол на влажността, които са сертифицирани за дългосрочното им представяне с официално техническо одобрение.  ETA независимо потвърждава устойчивостта на стареене на тези две мембрани INTELLO за период от поне 50 години.

Всички тестове за това техническо одобрение се провеждат независимо от акредитиран изпитващ институт. Тази акредитация е важна, тъй като Изпитващия институт на свой ред се наблюдава от Германския съвет по акредитация, което гарантира независимостта и надеждността на резултатите от тестовете.

INTELLO работи при сгради в студени климати

С INTELLO и INTELLO PLUS от pro clima, сградите в студени климати не са проблем! Тук обаче е важна правилната хидрозащитна стойност. Хидрозащитната стойност определя колко добре уплътнена е парозащитната мембрана с контрол на влажността при средна влажност от 70%. Средна стойност от 70% например ще има ако влажността на вътрешния въздух е 90% и влажността в пространството между гредите е 50%; такова ниво на влажност може да възникне при полагане на замазка или шпакловка на стени. 

Съгласно правилото 70/1.5, хидрозащитна стойност от sd = 1.5 m е достатъчна за да защити конструкциите от влага, която може да възникне по време на строителството. Правилото 70/1.5 е извлечено от DIN 68800-2. И двете мембрани INTELLO и INTELLO PLUS имат хидрозащитна стойност над 2 m, което е значително над изискването за s= 1.5 m. Въпреки това, стойносттта на хидрозащита не трябва да надвишава 2.5 m, тъй като в противен случай може да бъде възпрепятствано изсушаването на влагата, която по непредвиден начин е проникнала в конструкцията. 

Първата по рода си парозащитна мембрана с контрол на влажността на pro clima, DB+, е разработена в началото на 90-те години на миналия век, с цел да се осигури високо ниво на защита от влага по време на строителния процес и след това. DB+ е систематично усъвършенствана за да се създаде INTELLO и INTELLO PLUS. Милиони квадратни метри от тези две мембрани са успешно монтирани на строителни обекти. С INTELLO, INTELLO PLUS и DB+, компонентите на сградите са защитени по време на и след строителната фаза. 

Парозащитата не действа като кактус, който затваря порите си когато е студено и ги отваря когато стане топло

Контрола на влажността трябва да действа когато е топло, но също и когато е студено! В противен случай мембраните не могат да се използват за защита на сградни компоненти с вътрешен климат, който остава приблизително постоянен. В случай на монтаж с ‘контур’ за създаване на корита за изолацията (т.е. монтиране на въздухоплътния слой като част от ремонта на покрива отвън), също така е важно мембраните да насърчават съхненето от външната страна, която може да е студена. Мембраните, които са зависими от студ/топлина, винаги водят до повреда на структурите. В зависимост от температурата, съхненето може да не бъде възможно. В допълнение, мембраните с пори не са въздухоплътни!

Регулирането на водата в кактусите, почти няма общо с функционирането на парозащитата. Кактусите са сукулентни растения (растения, които съхраняват вода). Те могат да виреят в региони с малко валежи, благодарение на големия си капацитет за съхранение на вода. Като повечето други растения, кактусите събират водата чрез корените си и я съхраняват вътре в себе си. Кактусите като цяло имат плоска коренова система с широк обхват. Техният процент на загуба на вода (чрез изпаряване) е много нисък. Те отделят много малко вода чрез сравнително дебелата си кожа и малките си бодли. Поглъщането на вода (чрез корените) и изпарението (чрез бодлите) се случват на различни места в случая на кактусите. В кожата на кактусите няма интелигентен мембранен процес.

INTELLO предлага по-голяма надеждност в сравнение с парозащитите с sd стойност в зависимост от посоката

INTELLO и INTELLO PLUS осигуряват висока степен на защита срещу увреждане на структурите. С техния перфектно балансиран дифузионен характер, те гарантират, че структурите ще бъдат здрави и добре защитени. През зимата и двете мембрани имат много висока устойчивост на дифузия и осигуряват оптимална защита на изолационните материали срещу мухъл и увреждане на конструкциите. През лятото, те могат да станат изключително пропускливи ако е необходимо. По този начин, влагата която е влезнала в компонентите на сградата по непредвиден начин, може отново да изсъхне  правилно. Този принцип се е доказал на практика в продължение на повече от 20 години и милиони монтирани квадратни метри INTELLO и INTELLO PLUS.

За разлика от мембраните с дифузионно съпротивление в зависимост от посоката, мембраните с контрол на влажността INTELLO/INTELLO PLUS не могат случайно да се монтират по грешен начин. Тези мембрани предлагат отлична защита срещу увреждане на структурите и в двете посоки – по време на строителната фаза и през целия експлоатационен живот на сградата.

DASATOP е мембрана на pro clima за ‘контурен’ монтаж за създаване на корита за изолацията (т.е. монтиране на въздухоплътния слой като част от ремонта на покрива отвън). Нейното дифузионно поведение с контрол на влажността е идеално за това приложение. DASATOP също не може да бъде случайно монтирана по грешен начин, по отношение на поведението и при регулиране на влагата. По този начин не е необходимо мембраната да се обръща. Може да се монтира директно от ролката. Това предотвратява последващи щети и/или разходи, свързани с монтажни грешки. Фактът, че DASATOP не зависи от посоката, улеснява правилното й инсталиране.

С sd стойност > 2 m, DASATOP предотвратява овлажняването на изолационните материали в покривните зони, съдържащи изолация. В същото време, DASATOP може да бъде толкова пропусклив, колкото и съвременна подложна мембрана (sd стойност = 0.05 m) близо до гредите. По този начин, влагата може да изсъхне почти безпрепятствено.

Свойствата на мембраните pro clima са пригодени за техните препоръчителни приложения. Това гарантира максимална защита срещу увреждане на структурите във всички случаи. Монтажът също е лесен и спестява разходи (например,  поради липса на отблясъци и добра пластичност) за всички структури. Поради тази причина, ние доставяме DASATOP, INTELLO и INTELLO PLUS. Все пак, една мембрана която може по малко от всичко, няма да се справи изцяло с нито една задача! 

Свържете се с нас ако имате въпроси относно поведението, планирането или инсталирането на INTELLO и INTELLO PLUS. Ще се радваме да ви помогнем!

Системи за надеждно въздухоплътно уплътняване

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Pro Clima в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.