fbpx

Защо ветроустойчивата конструкция е важна?

Защита от вятър и атмосферни влияния

Ветроустойчивият слой защитава изолационния материал отвън срещу дъжд, сняг и вятър. Също така спира преминаването на студен въздух през топлоизолацията, което би намалило ефективността на изолацията. 

Ключов компонент

Ветроустойчивостта играе важна роля в оптимизиране на представянето на топло изолацията. Ветроустойчивият слой се монтира от външната страна на изолацията и по този начин спира въздуха да тече през външните изолационни слоеве и също така предотвратява вентилацията зад изолационния слой на студен външен въздух. Неподвижните въздушни включвания в структурата на материала са важни за изолационната ефективност на целулоза, дървесни влакна, коноп, вълна, минерални влакна и т.н. В резултат на това, ветроустойчивостта гарантира, че изолацията ще работи правилно и предотвратява локално охлаждане на вътрешните повърхности. 

В случай на вентилирани конструкции с покривно уплътнение, които се вентилират отдолу, ветроустойчивият слой осигурява допълнителна защита срещу капки от вторична кондензация на вода, дъжд или сняг. Внимателно монтирания въздухоустойчив слой също така подобрява предотвратяването на конвекционни потоци.

Изолационен ефект на неподвижния въздух

Незащитен изолационен материал: Движенията на въздуха в порестата структура, правят изолацията по-малко ефективна.

Защитена топлоизолация

Защитен изолационен материал: Не са възможни движения на въздух в порестата структура, пълен изолационен ефект.

Пример: Топлоизолационният ефект на вълнен джъмпер се основава на неподвижния въздух във влакната: веднага щом започне да духа студен вятър, изолацията става по-малко ефективна. Изолационният ефект се възстановява ако носите тънка ветровка върху джъмпера, която сама по себе си няма съществена отоплителна функция.

Въздухоплътност отвътре, ветроустойчивост отвън

Може да се види, че изолационният материал трябва да бъде запечатан от всички страни в идеалната изолационна структура: отвън с ветроустойчив слой, например подложна или фасадна мембрана, която е отворена за дифузия, а отвътре с въздухоплътен и парозащитен слой. Ветроустойчивостта спира преминаването на студения външен въздух през изолацията. Въздухоплътността осигурява защита срещу навлизане на влажен вътрешен въздух и по този начинсрещу конденз и мухъл.

Забележка: Безупречната инсталация е важна при монтажа на въздушното уплътнение, тъй като течове на повърхността и при връзките ще имат преки последствия.

Системи за надеждно уплътняване на сгради

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Pro Clima в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.