fbpx

Сгради в студени климати

Топлоизолация и въздухоплътни уплътнения могат да се монтират професионално на строителни обекти дори и през зимата! Мембраните с контрол на влажността на pro clima са дифузионно по-непропускливи през зимата и могат надеждно да защитят изолацията от мухъл и увреждане на конструкцията, причинени от проникване на влага. 

Тяхната дифузионна устойчивост е достатъчно висока дори при краткотрайни пикове на влажността, свързани със строителната дейност. През лятото тези мембрани могат да станат много пропускливи, като по този начин осигуряват идеални условия за изсъхване на вътрешността. Конвенционалните парозащити с постоянна устойчивост на дифузия не предлагат тази допълнителна защита.

Не всяка мембрана с контрол на влажността е подходяща за сгради в студени климати

С парозащита с контрол на влажността, сградите в студени климати не са проблем, стига тези мембрани имат правилната хидрозащитна стойност.

Хидрозащитната стойност определя колко добре уплътнена е парозащитната мембрана с контрол на влажността при средна влажност от 70%. 

Средна стойност от 70% например ще има ако влажността на вътрешния въздух е 90% и влажността в пространството между гредите е 50%; такова ниво на влажност може да възникне при полагане на замазка или шпакловка на стени.

Правилната хидрозащитна стойност е от решаващо значение!

Парозащитата трябва да има хидрозащитна стойност от между 1.5 m и 2.5 m, за да може да защити конструкциите от влага, дори в случай на повишена относителна влажност, който може да възникне по време на строителството. Изискването sd > 1.5 m и < 2.5 m е определено в стандарта DIN 68800-2 и е описано в детайли от така нареченото правило 70/1.5.

Парозащитните мембрани на pro clima INTELLO и DB+ изпълняват тези изисквания. В резултат на това, те осигуряват надеждна защита на конструкциите през целия им експлоатационен живот – дори на сгради в студени климати.

Мембраните pro clima осигуряват надеждна защита от десетилетия

Мембраната pro clima DB+ е разработена в началото на 90-те години на миналия век с цел да се осигури високо ниво на защита от влага по време на строителния процес и след това. DB+ е систематично усъвършенствана за да се създаде INTELLO. Милиони квадратни метри от тези две мембрани са успешно монтирани на строителни обекти. 

С INTELLO и DB+, сградните компоненти са защитени както по време на, така и след завършване на строителния процес.

По-кратък срок на строителство – По-голяма грижа

В миналото, имаше по-малка активност в строителната индустрия в Германия през зимния период. Това се промени и сега планирането, строителството и поставянето на изолация се извършват целогодишно! Като сух метод в строителството, дървената конструкция има явни предимства в това отношение, тъй като не е необходимо да се отчета повишената строителна влажност. За разлика от нея, зидарията не позволява отстраняване на повишената влажност за достатъчно време, поради скоростта на строителните работи; като резултат, повишена влажност се появява и в другите строителни материали, които при други условия бих останали сухи. 

Необходим е внимателен, координиран подход от всички участващи страни за да се изградят надеждни и добре защитени конструкции, дори при тези по-предизвикателни условия през зимата. Този подход включва не само планиране на всички нива, но също така координация между всички специалности по отношение на графиците и извършената работа. 

Планиране на правилната строителна последователност

Преди влагата да е навлязла в сградата, като резултат от полагане на замазка или шпакловка, трябва да е монтирана изолацията в пространствата между гредите и парозащитният слой трябва да е въздухоплътно запечатан. 

Първоначално, сградата не бива да се проветрява, за да може замазката да стегне без деформации или формиране на пукнатини. В зависимост от използвания вид замазка, отстраняването на строителната влага обикновено може да започне само след три дни. Тогава това трябва да се прави по систематичен и ефективен начин. 

Въпреки това, често се случва тази влага да не бъде изсушена чрез специално оборудване и да не се отстрани чрез вентилацията. Ако не се извърши вентилиране и изсушаване, в сградата може да възникне т.нар. „тропически климат“, който може да има отрицателно въздействие върху редица сградни компоненти. 

Поради тази причина, проблемът с повишената влага по време на строителната фаза сега се разглежда в стандартите: например, DIN 4108-7 посочва, че повишената строителна влага трябва да се премахне от сградите и/или е задължително да се използва специално оборудване за сушене.

Допълнителна информация за нашите системи INTELLO и DB+

INTELLO PLUS

Армирана хидрозащитна® високоефективна парозащитна мембрана, подходяща за всички влакнести изолационни материали

INTELLO

Хидрозащитна® високоефективна парозащитна мембрана, подходяща за всички влакнести изолационни материали

DB+

Хидрозащитна® парозащита, изработена от строителна хартия

INTELLO X

Универсална хидрозащитна®високоефективна парозащитна мембрана

INTELLO X Plus

Армирана универсална хидрозащитна®високоефективна парозащитна мембрана

INTELLO conneX

Уплътнителна лента с променлива влажност

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Pro Clima в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.