fbpx

Комфортен вътрешен климат

Въздухоплътността е от решаващо значение за постигане на добър вътрешен климат

Топлоизолираната, въздухоплътна сградна обвивка играе основна роля при определянето на това колко комфортна и приятна е вътрешната среда за нас и колко активни и продуктивни ще бъдем в тази среда. Комфортът не може да бъде измерен обективно, тъй като хората възприемат околната среда по много различни начини. Независимо от това, все още е възможно да се създаде вътрешна среда в която повечето хора ще се чувстват комфортно. 

Трябва да се вземат в предвид следните основни критерии за топлинен комфорт: 

  • Температура на въздуха в помещението
  • Температури на повърхностите на строителните елементи 
  • Относителна влажност
  • Движение на въздуха в помещението

Качеството на вътрешния въздух е основният фактор, който влияе върху нивото ни на комфорт. Въпреки това, акустиката, шумозащитата, осветеността и цветовия дизайн също влияят на възприемането за комфорт.

Неприятна вътрешна среда през лятото

Ефективността на топлинната защита срещу прекомерните вътрешни температури през лятото, се характеризира с часовете необходими на топлината в подпокривното пространство да достигне вътрешността на конструкцията (фаза на изместване), и от свързаното с това повишаване на вътрешната температура в градуси по Целзий (°C) в сравнение с изменението на външната температура (амплитудно затихване).

Прохладен интериор през горещото лятно време

За да се определи количествено топлинната защита през лятото, фазата на изместване и амплитудното затихване трябва да бъдат изчислени. Тук се предполага наличието на въздухоплътна топло изолационна конструкция. Топлината се отвежда към вътрешността по относително бавен начин (в зависимост от вида и характеристиките на изолационния материал).

Бързо нагряване, благодарение на въздушния поток

Пролуките във въздухоплътния слой водят до въздушен поток отвън навътре и по този начин до голям обмен на въздух, в резултат на големите разлики в температурата и налягането между вътрешната и външната среда. В този случай, изолацията вече не може да допринесе ефективно за лятната топлоизолация и резултатът е неприятен, прекалено топъл климат в помещението.

Относителна влажност

В Централна и Северна Европа, хората се чувстват най-комфортно през зимата при вътрешни температури от 20 °C до 23 °C и относителна влажност на закрито от 40% до 60%. Разбира се, ние нямаме сетивен орган който да възприема директно относителната влажност. Въпреки това, вторичните впечатления като потене или чувство на „близост“ във въздуха, ни дават бърз, надежден сигнал, че нещо не е наред. Например, сухите лигавици през зимата ни казват че вътрешната влажност е твърде ниска и трябва да направим нещо по въпроса. Неправилната въздухоплътност често е причина за прекомерно сух въздух в помещенията през зимата. Това дори може да доведе и до заболяване.

Относителната влажност на въздуха, изразява съдържанието на влага във въздуха като процент от неговото максимално възможно съдържание на влага.

Сух вътрешен въздух през зимата

Често наблюдаваният феномен на сух вътрешен въздух през зимата, е резултат от навлизането на студен външен въздух в сградите, през пролуки в сградната обвивка. Ако този студен въздух се затопли, неговата относителна влажност спада. Поради тази причина, сградите с лоша въздухоплътност обикновено имат въздух, който е твърде сух през зимата и това не може да бъде коригирано в достатъчна степен с овлажнители за въздух. Последствието е неприятен вътрешен климат. Ниската относителна влажност има негативно влияние върху нашето здраве и нива на комфорт.

Пример: Студен въздух при -5 °C може да съдържа максимум 2 g/m³ влажност (стандартен външен зимен климат съгласно DIN 4108-3) при относителна влажност от 80%. Ако този въздух се затопли до 20 °C (стандартен вътрешен зимен климат), относителната влажност пада на 11.6%.

Течения (движения на въздуха в помещенията)

Внимателно монтирания въздухоплътен слой помага да се избегнат неприятните течения. Продължителните движения на въздуха с над 0.3 m/s са неприятни за хората. Ние реагираме дори по-чувствително на тях, ако са студени и идват от една и съща посока. Причините за течения включват: спукани и недобре уплътнени прозорци, въздушни течения от контакти, лошо изпълнени връзки между строителните елементи и неправилно настроени климатични системи.

Температура на вътрешния въздух

Температурата на въздуха има най-голямо влияние върху нивото на комфорта ни. Температурен диапазон между 20 °C и 23 °C в домовете, се счита за комфортен през зимата, докато през лятото за комфортни се считат температурите до 26 °C. В този контекст, въздухоплътността има решаващо влияние за ефективността на топло изолацията през зимата и лятото.

Температура на стенните повърхности

Често се подценява влиянието на околните повърхности в стаята върху усещането за комфорт. Все пак ние сме в постоянен радиационен обмен с тези повърхности. За да се гарантира топлинен комфорт, повърхностите на прозорците, стените, таваните и подовете трябва да бъдат с температура между 18 и 19 °C. Температурните разлики между отделните компоненти също трябва да бъдат възможно най-малки. Това помага да се избегнат неприятните течения. 

Качество на вътрешния въздух

Добрия вътрешен въздух е от съществено значение ако искаме да се чувстваме комфортно в затворени помещения. В идеалния случай, въздухът трябва да е без миризма, и да съдържа много кислород и ниски нива на вредни вещества като ЛОС, които могат да се отделят от строителни продукти, почистващи препарати или мебели. Поради тази причина, трябва да се използват само строителни продукти, които са независимо тествани и одобрени, ако искате да постигнете добро ниво на въздуха. Важно е и доброто ниво на вентилиране на помещенията. Въздуха с концентрация на CO₂ около от 0.1 до 0.15 vol.% е неприятен за хората. Концентрации от над 2% могат да се толерират за кратки периоди. Затруднения с дишането възникват при концентрации от 3% до 4%.

Системи за постигане на ‘добро усещане’ за вътрешен климат

Имате въпроси? Свържете се с нас.

+359 889 436031

Имате въпроси? Свържете се с нас.

Представител на Pro Clima в България:
Пасивна Къща България ЕООД

Адрес:
бул. Христо Ботев 112
1202 София, България

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.